Verdeling
Wanneer u uit elkaar gaat dient u afspraken te maken over uw woning, bijvoorbeeld of deze verkocht wordt of dat een van u beiden in de woning blijft wonen.
U heeft een bod gedaan op uw droomhuis, maar wat moet u verder nog regelen?
De koopovereenkomst wordt meestal door de verkopend makelaar opgesteld. Hierin maakt u afspraken met de verkoper over de te kopen woning, zoals bijvoorbeeld de koopsom en de datum van overdracht. In vrijwel alle gevallen is een schriftelijke koopovereenkomst verplicht. Wanneer er geen makelaar bij de verkoop is betrokken kunnen wij voor u een koopovereenkomst opstellen.
De notaris legt de in de koopovereenkomst gemaakte afspraken vast in een akte van levering en zorgt dat deze, na ondertekening door koper en verkoper, aan het kadaster wordt aangeboden ter inschrijving. Pas wanneer deze akte door het Kadaster is ontvangen en ingeschreven is de eigendom juridisch geheel aan de koper overgedragen.
Wanneer u een bestaande woning koopt moet u overdrachtsbelasting betalen, maar wanneer is welk tarief van toepassing? Is er een vrijstelling waar u gebruik van kunt maken, zoals bijvoorbeeld de startersvrijstelling? Wij adviseren u graag inzake het belastingtarief of de vrijstelling. Verder zorgen wij voor de benodigde aangifte hiervan in de akte van levering en de betaling van de overdrachtsbelasting direct aan de belastingdienst.
Bij het aankopen van een woning, een oversluiting van uw hypotheek of een verhoging daarvan kunnen wij voor u een hypotheekakte opstellen en deze inschrijven in het kadaster. In de meeste gevallen wordt er voor het regelen van de hypotheek een adviseur/bemiddelaar ingeschakeld, deze begeleid u bij het verkrijgen van een lening bij de bank. Verder zal hij er voor zorgdragen dat wij opdracht vanuit de bank zullen ontvangen voor het opmaken van een hypotheekakte. Met deze akte ontvangt de bank zekerheid dat u het te lenen bedrag zal terugbetalen. Wanneer u een hypotheek wilt oversluiten zullen wij de voorgaande hypotheek voor u aflossen en doorhalen bij het kadaster.
Wanneer u uit elkaar gaat dient u afspraken te maken over uw woning, bijvoorbeeld of deze verkocht wordt of dat een van u beiden in de woning blijft wonen.
In een convenant of beëindigingsovereenkomst maakt u afspraken met elkaar over (onder andere) uw woning. Wordt deze verkocht of blijft een van u in de woning wonen, en onder welke voorwaarden?Belangrijke aandachtspunten hierin zijn een eventuele over-/onderbedeling en hoe lang de blijvende partij de tijd heeft om de overname van de woning te regelen.
Wanneer u samenwonend bent (met of zonder samenlevingscontract) mag u deze zaken in principe zelf samen overeenkomen. Wanneer u er echter zeker van wilt zijn dat alles juridisch goed geregeld wordt, brengen wij u graag in contact met een goede advocaat of mediator.
Ook als u het huis niet verkoopt en de woning alleen op één van uw namen dient te komen staan dient er een notariële akte opgesteld te worden. Ons kantoor werkt de tussen u gemaakte afspraken uit in een akte van verdeling en zorgt voor de inschrijving hiervan in het kadaster.
Wanneer u een deel van een woning of een ander gebouw wil verkopen is het van belang dat dit deel van het gebouw afgesplitst wordt van de rest.
Dit kan door het splitsen van het gebouw in appartementsrechten. Hierbij dienen veel gebruiksafspraken gemaakt te worden betreffende het gebouw. Zoals bijvoorbeeld hoe er omgegaan moet worden met de gesplitste delen en/of de gezamenlijke delen, maar ook de benodigde bijdragen van ieder aan het onderhoud en dergelijke. Al deze afspraken worden vastgelegd in een akte van splitsing van appartementsrechten en het reglement van splitsing. Ook dient er een vereniging van eigenaren opgericht te worden in het belang van alle eigenaren in het gebouw.
Voordat een akte van splitsing ingeschreven kan worden in het kadaster dient er een splitsingstekening opgesteld te worden. Deze tekening dient aan veel punten te voldoen. Wij kunnen u hiervoor wanneer gewenst in contact brengen met een splitsingstekenaar.
Zoals u leest, komt er bij het splitsen van een gebouw in appartementsrechten veel kijken. Wij denken graag met u mee en adviseren u gedurende de looptijd van het hele dossier.
Deze website gebruikt cookies. Door gebruik te maken van deze website, geef je aan akkoord te zijn met het gebruik van cookies. Lees meer